De Voorste Kruisband

De knie is een belangrijk gewricht, het zorgt voor de beweging tussen boven en onderbeen. De stabiliteit van de knie wordt voor een belangrijk deel bepaald door de kruisbanden, de voorste en de achterste.

Anatomie en funtie Voorste Kruisband

De voorste kruisband loopt van het onderbeen naar het bovenbeen, door zijn richting en vorm zorgt het ervoor dat het onderbeen niet naar voren kan schuiven ten opzichte van het bovenbeen. De voorste kruisband speelt ook een grote rol in de rotatoire (draaibeweging) stabiliteit van de knie. Kort samengevate voorkomt de voorste kruisband dat het onderbeen tijdens het lopen en het maken van draaibewegingen naar voren schiet. Naast deze mechanische functie speelt de kruisband ook een rol als sensor, in de kruisband lopen talrijke zenuwvezels die informatie doorgeven over spanningskrachten.


Een gescheurde Voorste Kruisband

Een voorste kruisband kan scheuren door een verdraaing van de knie. Dit kan gebeuren tijdens het sporten, maar ook door een vervelende val. Wel is het zo dat kruisbandletsel vaker bij actieve sporters voorkomen, met name bij sporten waarbij veel gedraaid wordt over de knie (voetbal/hockey/rugby/basketbal/tennis/skieen). Een gescheurde kruisband levert vaak een instabiele knie op, wat behoudens hinder en beperking ook kraakbeenschade en meniscusletsel kan veroorzaken doordat iemand snel weer door zijn knie zakt door deze instabiliteit. Met name bij jonge actieve mensen is vaak een reconstructie van de voorste kruisband nodig.